av Published On: 17 februari, 2023

Fjolårets långa vinter och kalla vår innebar ett katastrofalt halvår rent vädermässigt för landets golfbanor. Kylan medförde att golfbanornas kvalité under våren sviktade på de flesta banor runt om i Sverige och golfsäsongen drogs i gång senare än vad vi alla önskat och hoppats på.

Det är en del medlemmar som har frågat oss hur statusen är på banorna just nu, hur denna vinter har påverkat underlaget och ifall det har skett några förändringar på någon av GolfStars banor. Vi tycker att det är kul att ni är intresserade och engagerade, fortsätt gärna med det.

GolfStar redaktionen tog därför en pratstund med tre av GolfStars Regional Managers, Anders Ringholm, Anders Degling och Ricky Gillan för att höra hur läget är på våra banor och hur framtiden ser ut.

Hur ser prognosen ut idag om man jämför med samma tid förra året?
Anders Ringholm
: Vid samma tid förra året så hade greenerna varit täckta med is i ca 45 dagar. I dagsläget är alla greener fria från is, vilket är riktigt bra. Om man tittar på prognosen framåt så talar det mesta för att greenerna kommer klara vintern bra.

Anders Degling: Överlag ser det bra ut och snön som kom förra helgen blev ett bra skyddande lager mot kalla vindar och kalla nätter. Greenerna på samtliga av banorna som jag har ansvar över (Brollsta, Lindö, Lövsättra och Waxholm) ser idag väldigt bra ut och förhoppningen är att kunna öppna med hög kvalitet. Även tees och fairways ser bättre ut än normalt så här års.

När vi kan öppna någon bana beror helt och hållet på vädret framöver. Vi behöver två veckor med plusgrader och allra helst lufttemperatur på ca 5–8 grader så vi kan bladgödsla. Vid låga temperaturer kan plantan endast ta upp näring via bladet och ej genom rötterna som under sommaren och hösten. Vi kommer även behöva dressa greenerna för att skydda rothalsar och kronan på bladen innan vi kan öppna.

Ricky Gillan: Än så länge ser allt bra ut på våra banor på södra sidan stan, mycket bättre än förra året. Självklart kan läget ändras snabbt, men idag ser vi väldigt lite skador från isen. Överlag ser allt bra ut för tillfället.

Hur ser egentligen en optimal vinter ut för våra golfbanor?
A.R: Under en optimal vinter så vill vi att det blir kallt i november så att det blir tjäle i backen. Efter det får gärna ett snötäcke på ett par centimeter lägga sig som ett skydd. Det största problemet under vintern är när det blir stora temperaturväxlingar så att det bildas is. Det är något som man absolut inte vill ha på golfbanorna.

A.D: Tidigt på hösten vill man ha en del frostnätter för att börja härda plantan inför vintern. Plantan börjar då att minska sin sträcktillväxt och i stället lagra energi för vintern. Sedan vill vi ha tjäle i marken innan snön kommer. Snö på otjälad mark innebär oftast snömögel och det förstör banan. Denna vinter har varit riktigt bra än så länge – lätt snötäcke, ingen isbildning och inga långvariga köldperioder.

Under vintern är det viktigt att plantan inte börjar växa eller ta upp vätska, likt det som hände förra året på bl.a. Brollsta. Då kom en varmare period i februari vilket medförde att tjälen gick ur greenerna och vitgröen (grässort) började växa. Därefter kom ny kyla samt stormvindar som frystorkade gräset dvs. plantor med vätska i cellsprängdes och återhämtade sig inte.

Vi vill heller inte ha väderomslag mellan snö, regn och kyla. Väderomslag bygger islager som kväver gräset och bildar anaeroba gaser i växtbädden som i sin tur dödar rötterna.

R.G: En optimal vinter startar med en solig och torr höst, med temperaturer som sakta går ner dag för dag. Sedan vill vi gärna ha 7-10 dagar med minusgrader innan snön kommer. 10 cm snö brukar vara tillräckligt. Snölagret skyddar gräset från kalla vindar. Under en ideal vinter stannar temperaturen under 0 grader till våren, sedan minst 10 grader dagligen så allting smälter.
Sammanfattningsvis kan man säga att en frusen mark alltid motverkar att gräset drabbas av sjukdomsfall

Har ni gjort några större arbeten på banorna under vintern… i så fall vad?
A.R: Förutom vanlig vinterröjning och säsongsförberedelser har 4:ans tee på Kyssinges 18-hålsbana byggdes om under hösten och kommer att öppnas senare i vår. Vi har också byggt 45 st tee-ramar i trä som vi kommer att lägga nya utslagsmattor i som kommer användas på alla banor under tidig vår för att spara på teeytorna.

A.D
: Nej, inga större arbeten på någon av Brollsta, Lindö och Lövsättra. På Waxholm har vi ändrat två bunkrar på hål 9 och hål 17.

R.G: Det enda stora arbetet som vi har gjort på södra sida är på Viksberg. Där har vi börjat bygga om och bredda 5:ans tee (röd, gul och vit). Vi planerar att färdigställa arbetet i vår, och om allt går bra så kommer vi även bygga om gul tee på hål 3. Den teen kommer iså fall vara spelbar vid midsommar, beroende på vädret. Nere på Gripsholm har vi tyvärr haft besök av vildsvin, så där har vi återställt skadorna i den mån vi kan.

Om vi blickar framåt till säsongsstarten, är det något speciellt som vi golfare ska tänka på när banorna öppnar för att hjälpa banarbetarna?
A.R: Det golfarna kan hjälpa till med under vårstarten är att laga nedslagsmärken, lägga tillbaka torv och respektera att banan är stängd vid frost. Vi hoppas också att man har förståelse att vissa hål måste spelas från matta i början på säsongen.

A.D: Förutom att laga nedslagsmärken, lägga tillbaka torv och köra försiktigt med golfvagn/golfbil så är det även viktigt att alla spelare följer barnarbetarnas instruktioner och respekterar avstängningar. Om din boll råkar hamna på ett område där vi precis har sått eller liknande måste spelaren låta bollen vara, annars kommer aldrig gräset växa till sig på den ytan.

R.G: Tänk på att gräset är skört på våren. Det enklaste golfarna kan göra är att försöka att inte gå på ställen där gräset redan är slitet. Detta är oftast på sidorna av tees och greener där bagar och vagnar ställs samt mellan greenen och bunkrar. Så försök att spara på ytorna där de flesta går. Undvik dessa ytor och gå gärna på sidan om, även om det betyder att du kanske får gå lite längre under din runda.

Till sist, vad önskar du mest av allt just nu?
A.R
: Nu får vi hoppas på att vädret blir stabilt utan för mycket temperaturväxlingar och att vi kan få stabila temperaturer över noll redan i mars.

A.D: Som Ringholm nämner, milt väder och tidig banöppning hoppas och önskar jag!

R.G: Jag håller med mina kollegor, nu hoppas vi på bra väder och en tidig öppning av samtliga GolfStar banor!

Vi tackar Anders Ringholm, Anders Degling och Ricky Gillan för pratstunden och ser fram emot en härlig säsongsstart så fort vädret tillåter!

Nyhetsarkiv