By Published On: 11 September, 2024

Så här ser planerna för Gripsholms golfbana ut just nu

Vad händer med Gripsholms golfbana i framtiden?

“Vi kommer att vara en 18 hålsbana även 2025. Men vi kommer behöva bygga några nya hål. Byggstarten sker efter den här säsongen, säger Olof Ehrenkrona, vd på GolfStar.

De flesta vet att GolfStar inte äger marken som Gripsholms golfbana ligger på. GolfStar arrenderar marken av markägaren Kruus Fastigheter. Här driver GolfStar anläggningen och Gripsholms golfklubb har sin verksamhet.

Ska bli bostäder på hål 1 och hål 2

Markägaren Kruus Fastigheter vill utveckla fastigheter där hål 1 och hål 2 ligger. Detaljplanen är godkänd av kommunen och bygglov finns. Kruus Fastigheter har indikerat att de vill komma igång med bygget i april 2025. Det innebär i klartext att GolfStar behöver bygga två nya hål där resten av golfbanan ligger.

“Det pågår ett arbete på hur vi på bästa sätt ska lösa den här förändringen. Det är självklart att vi vill erbjuda 18 golfhål och det så snart som möjligt”, säger Olof vidare.

 

 

Vad händer med Gripsholm? Just nu pågår ett planeringsarbete för ombyggnationen.

Just nu pågår ett planeringsarbete för ombyggnationen. Stuart Cooper, operativ chef på TopTee Greenkeeping visar vd Olof Ehrenkrona olika alternativ på banutvecklingen.

Säkerheten avgör

Stuart Cooper, operativ chef på TopTee Greenkeeping, som ansvarar för GolfStars banskötsel, går omkring i ruffen en bit från ett av hålen på Gripsholm, tillsammans med head greenkeepern Richard Gillian och Maria Graf som är regionalt ansvarig för driften. De tittar på olika alternativ.

“Det finns framför allt säkerhetsaspekter att tänka på när vi ska bygga nya hål i närheten av bostäder. Det måste finnas ett visst avstånd mellan banan och husen så att snedslagna golfbollar inte dimper ner i trädgårdarna i parti och minut, säger Stuart Cooper och fortsätter:

“Var husen placeras kan avgöra om det blir en par 3:a eller en par 4:a i närheten. Det i sin tur kan avgöra hur andra hål byggs och placeras. Det är alltså en dominoeffekt beroende på var exakt tomtgränsen kommer vara och husen placeras som gör att vi fortfarande inte vet exakt hur den framtida lösningen ser ut”.

 

Kommer använda gräset från befintliga greener

“Vår grundplan är att vi kommer göra ombyggnationen baserat på förslaget från golfklubben. Eventuellt blir det några smärre justeringar till förslaget just på grund av säkerheten”, säger Olof och fortsätter om själva arbetsplaneringen:

“Vi börjar arbetet så snart säsongen är slut. Hur fort det kommer gå beror mycket på vädret. Greenerna på hål 1 och 2 kommer att vara kvar över vintern. Det är bra för då kan vi använda gräset från de greenerna på de nybyggda greenerna. Det gör att vi kommer ha de nya greenerna i drift så snabbt det bara går”.

“Det är inte rimligt att tro att de nya greenerna kommer att vara spelbara vid säsongsstart. Det kommer vara några provisoriska greener i början av nästa säsong. Men har vi tur med vädret och allt går bra så borde de nya greenerna och hålen kunna användas under våren 2025, säger Olof Ehrenkrona, vd på GolfStar.

 

Olof Ehrenkrona, vd på GolfStar.

Olof Ehrenkrona, vd på GolfStar.