Bästa golfmedlemskapet i Stockholm - om du som golfare uppskattar pris, tillgänglighet och variation är GolfStar för dig. Undersökningen visar att GolfStars erbjudande till golfare är nio gånger bättre än närmaste traditonella golfklubb.
By Published On: 30 September, 2024

Bästa golfmedlemskapet i Stockholm?

 

Är pris och tillgänglighet viktigt för dig när det gäller golf? Bor du i närheten av Stockholm?

I så fall är den här texten för dig.

 

”Vad får man för pengarna?” är ett klassiskt svenskt citat. Samtidigt är det alltid en relevant fråga. Även när det gäller golf.

Vilket är det bästa golfmedlemskapet i Stockholm? Vilket medlemskap passar dig bäst? Vissa faktorer som påverkar är säkert subjektiva; som kvalité på banan, känslan på anläggningen, klubbverksamheten och närheten till var du bor. Det finns också objektiva faktorer – data – som kan spela in. Två av dessa är troligtvis pris och tillgänglighet.

 

Fakta om pris och tillgänglighet på Stockholms golfbanor

Vi har tagit fram information om a) medlemsantal och b) årsavgiften för fullvärdigt medlemskap 2024 på 15 golfanläggningar i Stockholm. Tillsammans med hur många hål respektive anläggning har vi tagit fram tre nyckeltal:

  • Medlemmar / hål
  • Årsavgift / hål
  • Mest golf för pengarna

De två första värdena skapar jämförbara nyckeltal mellan de olika golfbanorna. För att skapa ett enda värde – mest golf för pengarna – multiplicerar vi ihop nyckeltalen “medlemmar/hål” och “årsavgift/hål”.  Då får vi ett värdetal som visar effekten av dessa nyckeltal tillsammans. I och med att nyckeltalen är bråktal inverterar vi värdena för att få ett tydligare och mer begripligt jämförelsetal.

 

Varför dessa nyckeltal?

Vi har gjort jämförelsen bland ett urval av 15 etablerade golfklubbar i Stockholmsregionen, som alla är medlemmar i Svenska Golfförbundet. Vi har inte letat efter den billigaste golfanläggningen enbart baserat på pris – utan snarare vad du får för pengarna. Därför tycker vi att pris / hål är en relevant jämförelse. 

Vidare tycker vi att tillgängligheten är relevant. Vi har gjort en teoretisk modell baserat på antal fullvärdiga medlemmar i förhållande till antalet tillgängliga hål. 

Det här är två faktorer som vi tror väger tungt för många när det funderar på vilket det bästa golfmedlemskapet i Stockholm är.

 

Mörkertal

Det finns – såklart – mörkertal i siffrorna. Siffrorna visar till exempel inte speltrycket på banan; alltså hur medlems- och gästspelet påverkar den faktiska tillgängligheten. Inte heller säger siffrorna något om kvalitén på golfbanan. Kvalité är en subjektiv värdering och således svårt att mäta.

 

 

Fakta om golfanläggningarna

Vilket är det bästa golfmedlemskapet i Stockholm? Vi har jämfört femton golfanläggningar i Stockholm när det gäller årsavgiften, antalet hål och antalet medlemmar. Ur denna data har vi fått fram ett antal nyckeltal.

Vilket är det bästa golfmedlemskapet i Stockholm? Vi har jämfört femton golfanläggningar i Stockholm när det gäller årsavgiften, antalet hål och antalet medlemmar. Ur denna data har vi fått fram ett antal nyckeltal.

 

 

Mest antal hål för priset

Även om du såklart bara kan spela ett hål i taget är det intressant att se hur många hål man får tillgång till för priset man betalar för årsavgiften. Det ger ett mått på variation och mängden alternativ du får i din årsavgift.

 

1. GolfStar

GolfStar är överlägsen etta på den här listan med 35 kronor per hål. Med 13 anläggningar och 288 hål i Stockholmsregionen finns det alltid många olika alternativ att spela på. Om man bryter ner den fullvärdiga medlemsavgiften på 9995 kronor, alltså det största paketet, så blir det 35 kronor per hål.

 

2. Happy Golfer Stockholm

Redigt akterseglad kommer Happy Golfer Stockholm på andra plats med ett pris på 185 kronor per hål. Alltså nästan fem gånger sämre erbjudande gentemot vad du får för pengarna jämfört med ettan GolfStar. Detta trots att Happy Golfer Stockholm med viss marginal har den lägsta årsavgiften bland klubbarna som är med i undersökningen. De få medlemmarna tillsammans med det låga priset ger förvisso bra siffror i den här statistiken. Men man frågar sig samtidigt: varför är inte fler medlemmar?

 

3. Ågesta Golfklubb

Det är ett rejält skutt till tredjeplatsen på listan. Den tar Ågesta GK med 311 kronor i avgift per hål. Du får alltså nästan nio (9) gånger fler alternativ och variation på dig golf för pengarna på GolfStar jämfört med Ågesta som är den första traditionella golfklubben på listan.  

 

4. Viksjö

Efter Ågesta följer tre traditionella klubbar med likvärdiga profiler och samma geografiska område: Viksjö, Wäsby och Bro Bålsta. Samtliga klubbar har 27 hål, runt 1600 medlemmar och sneglar – verkar det som –  väldigt mycket på varandras priser. Viksjö Golfklubb placerar sig fyra på listan med en avgift på 313 kronor per hål.

 

5. Wäsby

Femma på listan är Wäsby Golf med 315 kronor per hål, följt av Bro Bålsta med 317 kronor per hål. De här anläggningarna är i ett litet kluster för sig själva när det gäller priset per hål och läge.

 

Årsavgift per hål

Bästa golfmedlemskapet i Stockholm - kostnad per hål. Om vi jämför årsavgiften för fullvärdigt medlemsskap med hur många golfhål du får i avgiften är GolfStar överlägset andra golfklubbar i Stockholm.

Bästa golfmedlemskapet i Stockholm – kostnad per hål. Om vi jämför årsavgiften för fullvärdigt medlemsskap med hur många golfhål du får i avgiften är GolfStar överlägset andra golfklubbar i Stockholm.

 

Bästa priset – slutsats

GolfStar kostar alltså en niondel jämfört med närmaste traditionella golfklubben, om man bryter ner kostnaden för årsavgiften per hål. Igen: du kan så klart bara spela ett hål i taget, men möjligheterna och variationerna med GolfStar är ingen annan golfklubb i närheten av.

 

“Nästan nio (9) gånger mer golf tillgängligt på GolfStar jämfört med den bästa traditionella golfklubben”.

 

Bäst tillgänglighet

Bäst tillgänglighet är en uträkning baserat på antalet medlemmar fördelat på antalet hål på anläggningen. Den tar, som sagt, inte hänsyn till gästspel eller företagsevent.

 

1. Bro Hof Golf Club

Bäst tillgänglighet i Stockholm har Bro Hof. 575 medlemmar fördelade på 36 hål ger en medlemstäthet på endast 17 medlemmar per hål. Samtidigt är Bro Hof en anläggning som har mycket gästspel och företagsevent – så den faktiska tillgängligheten är lägre.

 

2. Happy Golfer Stockholm

Två:a på listan är Happy Golfer Stockholm med 22 medlemmar per hål. Sedan en tid tillbaka har brevlådeklubben koppling till en golfanläggning. Endast 600 av Happy Golfers medlemmar har konverterat till fullvärdiga medlemmar i golfanläggningen. Varför inte fler av deras över 30000 medlemmar som konverterar till fullvärdigt medlemskap är oklart.  

 

3. Ullna Golf & Country Club

Ullna intar tredjeplatsen på listan med 32 medlemmar per hål. Sven Tumbas skapelse vid Ullnasjön har på senare år dragit ner antalet företagsevent och gästspel påtagligt, vilket för med sig att tillgängligheten för medlemmarna är god. 

 

4. GolfStar

GolfStar placerar sig på fjärde plats med 48 medlemmar per hål. Trots att GolfStar är Sveriges överlägset största golfanläggning med 14000 aktiva golfare och 288 hål bara i Stockholm, är tillgängligheten alltså bättre än på någon traditionell golfklubb i Stockholmsregionen.

 

5. Wäsby Golfklubb

På femte plats hittar vi den första traditionella golfklubben, Wäsby Golfklubb. 27 håls-anläggningen med 1500 medlemmar har, om vi bryter ner det, 56 medlemmar per hål. Inte långt därefter följer många andra traditionella klubbar som Viksjö, Bro Bålsta och Haninge.

 

Antalet medlemmar / hål

Bästa golfmedlemskapet i Stockholm - medlemmar per hål. Hur hög är medlemstäthet på olika golfklubbar i Stockholm? Alltså antalet medlemmar i förhållande till hål. Att premiumklubbarna Bro Hof och Ullna skulle ranka högt var rätt givet - men att GolfStar rankar bättre än någon traditonella golfklubb överraskar nog många.

Bästa golfmedlemskapet i Stockholm – medlemmar per hål. Hur hög är medlemstäthet på olika golfklubbar i Stockholm? Alltså antalet medlemmar i förhållande till hål. Att premiumklubbarna Bro Hof och Ullna skulle ranka högt var rätt givet – men att GolfStar rankar bättre än någon traditonella golfklubb överraskar nog många.

 

Bäst tillgänglighet – slutsats

Att tillgängligheten ska vara hög hos premiumklubbarna Bro Hof och Ullna är givet. Det är en del av vad kunderna betalar det höga årspriset för. Men att GolfStar har bättre tillgänglighet än någon annan traditionell golfklubb trots sin storlek överraskar nog de flesta.

Det är också värt att notera att de fyra första på listan är så kallade A1-golfklubbar, alltså inte traditionella golfklubbar, utan privatägda aktiebolag som driver golfanläggningar.

 

 

 “att GolfStar har bättre tillgänglighet än någon annan traditionell golfklubb trots sin storlek överraskar nog de flesta”.

 

 

Mest golf för pengarna

Om pris och tillgänglighet är lika viktiga faktorer för var du ska lägga din årsavgift kommer du gilla nästa jämförelse. Det går nämligen att ta dessa värden ett steg till.

Om vi gör antagandet att pris och tillgänglighet värderas lika mycket kan vi multiplicera värdena från nyckeltalen ”medlemmar / hål” och ”pris / hål”. Då får vi ett värde som vi kan kalla den sammanlagda produkten, eller: “Mest golf för pengarna”. För att göra jämförelsetalet tydligare inverterar vi bråktalen.

 

1. GolfStar

Överlägsen etta i den sammanlagda produkten “Mest golf för pengarna” är GolfStar med ett jämförelsetal på 59.7.

 

2. Happy Golfer Stockholm

Happy Golfer Stockholm är tvåa på listan med ett värde på 24.3. Alltså inte ens hälften så högt som GolfStar.

 

3. Bro Hof

Kanske lite överraskande för vissa så är Bro Hof trea på listan med ett värde på 9.4, eller om man så vill, en sjättedel av GolfStar. Igen, det finns ett mörkertal med Bro Hof i och med det är mycket gästspel och företagsevent på anläggningen. Men det är fortfarande värt att notera att en så pass dyr anläggning kommer så pass högt på listan för “Mest golf för pengarna”.

 

4. Wäsby Golf

Wäsby Golf är fyra på listan med ett värde på 5.7, alltså inte ens en tiondel av GolfStars jämförelsetal. Flera andra traditionella golfklubbar följer inom ett relativt nära spann.

 

5. Viksjö

Även i det totala värdet var det nära mellan Väsby, Viksjö och Bro Bålsta. Det skiljde bara 0.3 i jämförelsetalet mellan fyran Wäsby och femma Viksjö.

 

Mest golf för pengarna

Bästa golfmedlemskapet i Stockholm - om du som golfare uppskattar pris, tillgänglighet och variation är GolfStar för dig. Undersökningen visar att GolfStars erbjudande till golfare är nio gånger bättre än närmaste traditonella golfklubb.

Bästa golfmedlemskapet i Stockholm – om du som golfare uppskattar pris, tillgänglighet och variation är GolfStar för dig. Undersökningen visar att GolfStars erbjudande till golfare är nio gånger bättre än närmaste traditonella golfklubb.

 

Bästa golfmedlemskapet i Stockholm – slutsats

Vilket är det bästa golfmedlemskapet i Stockholm? Igen, alla har vi egna värderingar som är viktiga för just oss. Den här undersökningen tar inte hänsyn till såna faktorer. Det är endast objektiv data för pris och tillgänglighet som ger den här listan: “Mest golf för pengarna i Stockholm”. Är pris och tillgänglighet / variation lika viktiga faktorer för dig visar jämförelsetalen ett tydligt mönster. Nämligen att det är bäst värde att spela golf hos GolfStar.

  1. GolfStar 59.7
  2. Happy Golfer 24.3
  3. Bro Hof 9.4
  4. Wäsby 5.7
  5. Viksjö 5.4
  6. Bro Bålsta 5.0
  7. Haninge 4.1
  8. Salem 4.1
  9. Ågesta 2.9
  10. Botkyrka 2.6

 

 

Fotnot:

  1. Vi har inte inkluderat alla golfbanor i Stockholm. Vi har valt ut 15 anläggningar slumpmässigt, inklusive Happy Golfer och Ekholmsnäs.
  2. Eventuella korthålsbanor är ej inkluderade i antalet hål.
  3. Med traditionell golfklubb menar vi medlemsägd golfklubb.
  4. Flera av anläggningarna har inträdesavgifter. Vi har ej inkluderat dessa i kostnaden.
  5. Vi har inte heller inkluderat städavgifter och liknande kostnader.
  6. Priserna avser 2024 års prisnivå.
  7. I GolfStar medlemskap ingår även en 27 håls anläggning utanför Helsingfors, Finland.