Laser skapar GolfStars nya tees. Tee 57 på åttonde hålet på Brollsta byggs om. Grävmaskinen gör 80 procent av jobbet. Den laserstyrda skrapan gör finjusteringarna på bara någon timme. Med en laser grader får man synnerligen jämna och fina tees.
By Published On: 20 September, 2024

Laser skapar nya tees på GolfStars banor 

Maskinen är toppmodern och unik. Den är laserstyrd. Den skapar tees som är extraordinärt jämna och fina.

GolfStars tee får sig nu en rejäl makeover.

“Det tar 1-3 dagar att fixa ett tee”, berättar GolfStars head greenkeeper Stuart Cooper och ler lite snett: “De flesta banorna har fyra olika tees. Vi har 19 banor och 288 golfhål bara i Stockholm…”

Ta inte fram miniräknaren. Svaret är enkelt: det tar ungefär en säsong att fixa samtliga tees på en bana och låta det växa in. 

“Vi jobbar inte så. Det går inte att vi stänger  en bana en säsong. Vi har tagit fram en prioriteringslista och fixar de 5-6 sämsta tees i varje område. På så sätt sprider vi ut arbete och minskar antalet mattor eller andra tees på respektive bana som vi måste spela på medan gräset växer till sig”, säger Stuart.

Laser skapar nya tees på GolfStars banor. Här tee 57 på fjärde hålet på Brollsta från ovan. Nu ska bara gräset växa till sig så kommer det vara ett jämnt och fint tee.

Laser skapar nya tees på GolfStars banor. Här tee 57 på fjärde hålet på Brollsta från ovan. Nu ska bara gräset växa till sig så kommer det vara ett jämnt och fint tee.

GolfStar uppdelat i tre områden i Stockholm

GolfStars kunder märker ingenting av detta, men anläggningarna i Stockholm är organisatoriskt indelade i tre områden – nordväst, nordöst och syd. I respektive område delar man på vissa resurser, som vissa maskiner och viss personal (mekaniker och banchef). Det skapar stordriftsfördelar, som är en av anledningarna till att GolfStar kan hålla så konkurrenskraftiga priser. 

“Sedan har vi ett team som jobbar med underhåll och utveckling på alla GolfStars banor. De åker mellan alla anläggningar baserat på behov. Det är de som jobbar med att renovera tees”, säger Stuart.

Prioriteringslistan är flytande

Processen att ta fram prioriteringslistan är flytande och flexibel. Det finns inte en flerårsplan som säger att den banan och utslagsplatsen ska göras just då. 

“Vi har ju koll på banorna. Vår strategi är att hela tiden fixa de tee som just nu har störst behov”, säger Stuart Cooper, head greenkeeper på GolfStar.

 

Äldre tees är oftast mindre – det skapar flera problem

Lövsättra och Brollsta är några av anläggningarna som fått några tees renoverade i sommar. Vissa har öppnat, vissa växer fortfarande till sig.

“Förenklat kan man säga att äldre banor byggdes med mindre tees. När man fyller på sand i torvhålen blir det över tiden ojämnt. Sanden samlas ofta i mitten och utslagsplatsen blir konvex. När utslagsplatserna är små blir problemen större”, säger Stuart.

 

Stuart Cooper är head greenkeeper på GolfStars banor. "Vi planerar att systematiskt renovera tees i framtiden", säger han. Här framför det precis omgjorda tee 57 på Brollstas fjärde hål.

Stuart Cooper är head greenkeeper på GolfStars banor. “Vi planerar att systematiskt renovera tees i framtiden”, säger han. Här framför det precis omgjorda tee 57 på Brollstas fjärde hål.

Måste fixa tees under spelsäsongen

Toptee Greenkeeping, som sköter bandriften av GolfStars samtliga anläggningar, har ett speciellt team som bara jobbar med underhåll, utveckling och renoveringar. Mycket av deras jobb har den här sommaren handlat om att renovera tees.

Utmaningen med arbetet är att det måste göras under spelsäsongen. När gräset växer. 

 

Finliret tar lasern hand om

En vanlig grävmaskin kan göra 80 procent av arbetet. De sista 20 procenten – finliret – tar den laserstyrda skrapan hand om.

“Förr i tiden gjorde man det här med ögonmått”, säger Stuart och fortsätter: “Nu har vi den laserkontrollerade skrapan som planar ut och kontrollerar ytan. Skopan åker runt på tee och lasern känner av terrängen och justerar skopan så att det blir jämnt, säger Stuart.

Det som förut tog rätt lång tid i en manuell process är klart på en timme med den laserstyrda skopan.

“Det blir bättre och går snabbare”, säger Stuart nöjt.

 

Laser skapar GolfStars nya tees. Maskinen heter Laser grader och gör finjusteringarna vid renoveringar av tees. Med en laser grader får man synnerligen jämna och fina tees.

Laser skapar GolfStars nya tees. Maskinen heter Laser grader och gör finjusteringarna vid renoveringar av tees. Med en laser grader får man synnerligen jämna och fina tees.

 

Åttonde hålet på Brollsta får nya tees med hjälp av laserstyrd skrapa. Anders Lövberg jobbar med att bygga nya tees.

Åttonde hålet på Brollsta får nya tees med hjälp av laserstyrd skrapa. Anders Lövberg jobbar med att bygga nya tees.

Fixa tees löpande verksamhet framåt

Det systematiska arbetet att renovera och fixa tees på GolfStars banor är tänkt att vara en del av den löpande verksamheten framåt. Vilka tees och hur många beror på hur mycket annat det är som behöver fixas av underhålls-teamet.

“Förra veckan hade vi blixtnedslag på Waxholm och då fungerade inte bevattningen. Då var vi tvungna att fixa det. Men när det inte är något mer akut att göra är renovera tees det vi kommer lägga stort fokus på de närmaste säsongerna, avslutar Stuart.

 

 

Vill du veta mer om GolfStars medlemsskap? Klicka här.