By Published On: 11 September, 2024

 

Kungsängen blir kvar minst hela 2025

Kungsängen blir kvar i oförändrat skick 2025. GolfStars medlemmar och gäster kommer kunna spela på alla 36 hålen även nästa säsong.

“Jag är glad att vi gått i mål med markägaren på ett så bra sätt”, säger GolfStars vd Olof Ehrenkrona.

 

Vetskapen om att nio hål kommer försvinna på Kings Course och att Kungsängen ska bli en 27 håls-anläggning har funnit sedan 2020. Frågan har bara varit när. 

I princip varje år har det varit samtal med GolfStar och markägaren om när arrendet för de nio hålen närmast industriområdet ska upphöra. Det var länge trott att den här säsongen skulle bli den sista som 36 håls-anläggning. Men nu är markägaren och GolfStar överens om att Kungsängen blir kvar som 36 håls-anläggning även 2025. 

“Kungsängen är en av de absolut mest uppskattade anläggningarna inom GolfStar så det här är riktigt roligt, säger Olof.

 

Historisk golfmark – 4 ET-tävlingar

Kungsängens Kings Course är en bit klassisk svensk golfhistoria. Banan började byggas 1989 och två år senare öppnade Queens Course. 1993 stod Kings Course färdig. Ambitionerna med anläggningen var höga och bara något år senare började ett utvecklingsarbete med Kings Course så att den kunde vara värd för större tourtävlingar.

1998 – Jesper Parnevik

1998 var det premiär för Europatourtävlingen Scandinavian Masters på Kungsängens Kings Course. Det blev en golffest med storpublik där Jesper Parnevik till slut stod som segrare. Inför en jublande hemmapublik tände Parnevik segercigarren på 18:e greenen. 

2000 – Lee Westwood

Två år senare – 2000 – var det Lee Westwoods tur att vinna Scandinavian Masters på Kungsängens Kings Course. Ytterligare två år senare var det nordirländaren Graeme McDowells som fick lyfta trofen. Det finns en anekdot om hur McDowell för att kunna vara med i tävlingen var tvungen att bli medlem i Kungsängen. 

2002 – Greame McDowell

McDowell var rookie på Europatouren 2002. Han hade en dålig kategori på rankingen och hade bara haft tre starter på Europatouren tidigare. Till Scandinavian Masters var han inte kvalificerad. Det var då någon såg en lucka. Att klubben faktiskt hade en plats i startfältet. 

Voilia!

Genom att bli medlem i Kungsängen fick Greame McDowell vara med i tävlingen. Klubbmedlemmen McDowell tackade för möjligheten genom att vinna tävlingen. Det var hans fjärde start på Europatouren.

2005 – Mark Hensby (över Stenson i särspel)

Den fjärde och sista gången Europatouren kom till Kungsängen var 2005. Då var det ytterst nära att det blev svensk seger igen. Henrik Stenson var i delad ledning efter 72 hål med förlorade till Mark Hensby i särspel.

 

“Kungsängen är en av de absolut mest uppskattade anläggningarna inom GolfStar så det här är riktigt roligt”

Olof Ehrenkrona, vd GolfStar

 

Olof Ehrenkrona, vd på GolfStar.

Olof Ehrenkrona, vd på GolfStar.

 

Golfsverige förändrades 

Vid den här tidpunkten – i mitten på 00-talet – lanserades ett antal stora golfprojekt och påkostade anläggnignar i Sverige. Några av dem var Vidbynäs, Sand, PGA National och – framför allt för Kungsängen – Bro Hof. De två sistnämnda utvecklades med en tydlig ambition att arrangera stora golftävlingar. Det innebar också slutet för Kungsängen som spelplats för stora tävlingar.

 

Kungsängen efter Europatouren

Sedan dess har Kungsängen haft olika bolag som har drivit anläggningen. Bit för bit har det gjorts förändringar på anläggningen, allt eftersom industriområdet har krupit närmare. Bland annat har rangen förkortats och de två hålen närmast industriområdet har fått anpassats när lagerlokalerna behövde mark. 

Sedan 2020 har det varit klart att markägarens ambition är att expandera in på Kings Course och att nio hål kommer att försvinna. GolfStar äger alltså inte marken och kan inte påverka hur markägaren vill använda sin mark.

“Därför är vi ödmjuka och tacksamma att vi får minst en säsong till som 36 håls-anläggning”, säger Olof Ehrenkrona.