SPELA GOLF PÅ 15 ANLÄGGNINGAR
Välkommen till GolfStar
SPELA GOLF PÅ 15 ANLÄGGNINGAR
Välkommen till GolfStar
VILL DU KUNNA SPELA NÄR OCH VAR SOM HELST?
Våra anläggningar och golfbanor
Hos GolfStar hittar du alltid en bana som passar dig och ditt spel.
Det finns alternativ både för nybörjaren och proffsen!
Vill du spela där det finns en starttid just nu? Där greenfeen är lägst? På banan du har närmast till? Eller bara nio hål?
Hos oss kan du välja vad som passar just dig bäst!
Vi har tretton 18-hålsbanor och sex 9-hålsbanor i i Stockholmsområdet.
Utöver dessa erbjuder vi också spel på våra anläggningar i Finland och i Spanien. Alla med olika karaktär och utmaningar.
På våra anläggningar finner du ett klubbhus med restaurang/café, shop, driving range och puttinggreen. Allt för att för att du som medlem eller gäst ska få en så bra upplevelse som möjligt!
VILL DU KUNNA SPELA NÄR OCH VAR SOM HELST?
Våra anläggningar och golfbanor
Hos GolfStar hittar du alltid en bana som passar dig och ditt spel.
Med vårt varierande utbud av banor så finns det alternativ både för nybörjaren och proffset.
Vill du spela där det finns en starttid just nu, där greenfeen är lägst, på banan du har närmast till, eller bara nio hål?
Hos oss kan du välja vad som passar dig bäst. Vi har tretton 18-hålsbanor och sex 9-hålsbanor i Sverige.
Utöver dessa erbjuder vi också spel på våra anläggningar i Finland och i Spanien .
Alla med olika karaktär och utmaningar.
På varje anläggning möts du av klubbhus med restaurang/café, shop, drivingrange och puttinggreen.
Mest golf för pengarna!
20 golfbanor i Sverige! Plus 2 i Finland och 1 i Spanien!
Vårt koncept är svårt att slå. Vi har banor för alla kategorier av golfare plus att vi alltid har någon bana öppen – året runt!
Medlemskap för alla!
Vi vet hur golfen ser ut idag.
Därför försöker vi anpassa våra medlemskap efter detta. Vårt mål är att det alltid ska finnas en medlemsform som passar just Dig!
Pay and Play!
Saknar du grönt kort?
Då kan du spela på våra 9-hålsbanor:
Brollsta
Bromma
Hässelby
Kyssinge
Lindö
Waxholm.
Mest golf för pengarna!
20 golfbanor i Sverige! Plus 2 i Finland och 1 i Spanien!
Vårt koncept är svårt att slå. Vi har banor för alla kategorier av golfare plus att det alltid är någon öppen – året runt!
Medlemskap för alla!
Vi vet hur golfen ser ut idag.
Därför försöker vi anpassa våra medlemskap efter detta. Vårt mål är att det alltid ska finnas en medlemsform som passar just Dig.
Pay and Play!
Saknar du grönt kort?
Då kan du spela på våra 9-hålsbanor: Brollsta, Bromma, Hässelby, Kyssinge, Lindö samt Waxholm.
SÅ HÄR SKÖTER VI VÅRA BANOR
Banskötselpolicy
Att sköta golfbanor professionellt så att de presenterar sig väl för dig som golfspelare är en hel vetenskap.
Det räcker inte alltid med att man gör sin banskötsel rätt, naturen påminner oss då och då om våra egna begränsningar.
Vi på GolfStar har som ambition att löpande informera våra golfare om vad de kan förvänta sig att få uppleva när de spelar en av våra 19 svenska golfbanor.
I syfte att få en bredare förståelse för våra banskötselinsatser, d.v.s ”Vad vi gör” och ”Varför vi gör det” har vi här nedanför listat flera vanliga och grundläggande frågor med enkla och tydliga svar.
Dessa frågor och svar är inte specifika för någon av våra banor utan ska vara allmängiltiga, alltså kunna gälla vilken svensk golfbana som helst.
Faktabanken byggs successivt ut och dateras därför.
Säsongen 2019 införde vi en stjärnklassificering av våra golfbanor.
Vår nya klassificering krävde att vi modifierade vår Banskötselpolicy för att tydliggöra för dig som golfare vad du ska kunna förvänta dig att alla våra olika banor ska presentera sig.
Väl mött på GolfStars banor!
SÅ HÄR SKÖTER VI VÅRA BANOR
Banskötselpolicy
Att sköta golfbanor professionellt så att de presenterar sig väl för dig som är golfspelare är en hel vetenskap.
Det räcker inte alltid med att man gör sin banskötsel rätt, naturen påminner oss då och då om våra egna begränsningar.
Vi på GolfStar har som ambition att löpande informera våra golfare om vad de kan förvänta sig att få uppleva när de spelar en av våra 19 svenska golfbanor.
I syfte att få en bredare förståelse för våra banskötselinsatser, d v s ”Vad” och ”Varför” har vi här nedanför listat flera vanliga och grundläggande frågor med enkla och tydliga svar. Dessa frågor och svar är inte specifika för någon av våra banor utan ska vara allmängiltiga, alltså kunna gälla vilken svensk golfbana som helst. Faktabanken byggs successivt ut och dateras därför.
Säsongen 2019 införde vi en stjärnklassificering av våra golfbanor. Vår nya klassificering krävde att vi modifierade vår Banskötselpolicy för att tydliggöra för dig som golfare hur du ska kunna förvänta dig att alla våra olika banor ska presentera sig.
Väl mött på våra banor!
GOLFSTAR HAR INFÖRT STJÄRNKLASSIFICERING
Banskötsel och STAR-klassificering
2019 införde vi klassificering av alla golfbanor i GolfStar-familjen. Det primära syftet är att du som golfare i förväg ska veta vad du kan förvänta dig att en viss bana ska presentera sig.
Vår STAR-klassificering av banorna underlättar även för dig att välja en bana som passar just din spelnivå och preferens.
Målet för alla våra insatser är att erbjuda en konsekvent banstandard på alla våra banor. I beskrivningen här nedanför är det tydligt markerat hur miniminivåerna för de tre stjärnklasserna (4, 3 och 2 stjärnor) skiljer sig åt avseende flera av parametrarna.
BEGRÄNSNINGAR
För huvudgolfsäsongen (juni – september) och efter Stockholms normala väderleksvariationer, lägger vi under helgerna extra stor vikt på att banorna verkligen håller den aviserade standarden, då banorna ofta är helt fullbokade.
Lokala och temporära avvikelser kan förekomma vid exceptionella väderförhållanden och andra händelser som GolfStar inte kan påverka, samt beroende på lokala förutsättningar.
Även speciella event, såsom större tävlingar, etc. kan medföra tillfälliga avvikelser.
I syfte att få en bredare förståelse för våra banskötselinsatser, d.v. s ”Vad vi gör” och ”Varför vi gör det” har vi här nedanför listat flera vanliga och grundläggande frågor med enkla och tydliga svar. Dessa frågor och svar är inte specifika för någon av våra banor utan ska vara allmänna, alltså kunna gälla vilken svensk golfbana som helst.
Faktabanken byggs successivt ut och dateras därför.
Frågor & svar om GolfStars banskötsel
Alla golfspelare har en viktig roll i att bibehålla bra kvalité på golfbanorna, oavsett på vilken bana man spelar på.
Enkla tips är:
✔️ Laga nedslagsmärken
✔️ Lägg tillbaka uppslagen torv
✔️ Kratta bunkern efter du har varit där. Bunkerkrattor skall ligga i bunkern och placeras i hålets spelriktning.
✔️ Släng skräp i papperskorgen
✔️ Släng avslagna peggar (framförallt avslagna plastpeggar då de förstör gräsklipparnas klipparblad)
Påminn och informera gärna varandra under spelets gång!
När man som vi på GolfStar bedriver stordrift har vi möjlighet att dela på specialmaskiner såsom djupluftare, fairwayluftare, såmaskiner, vassklippbåtar, grävare m.m.
Alla anläggningar har en basutrustning för det dagliga arbetet, men vi delar på specialmaskinerna mellan anläggningarna.
Vi har även möjlighet att låna personal mellan våra olika banor och anläggningar vid större och mer resurskrävande arbeten, vilket är en stor fördel för effektiviteten i arbetet som ska göras.
Mikroklimaten kan variera stort mellan bana och bana. Även på en och samma bana kan skadeläget variera beroende på skugga/sol, vind, köldhål, högt/lågt läge m.m.
⛳️ En blöt och kall jord kommer igång senare på våren medan en lätt och sandhaltig jord dränerar bättre och blir snabbare varm på våren. Därför utgör marker med mycket torv och lera utmaningar för banarbetarna.
I vissa fall vid t.ex. väderomslag från snö till blidväder, plogas vissa greener.
Vid isbildning försöker vi mekaniskt att få bort isen. Isen kväver vitgröen efter ca 4-5 veckor medan ädelgräsen klarar sig betydligt längre utan syre.
Inför vintern minskar vi klippfrekvensen för att släppa upp gräset en bit. Detta gäller på hela banan.
Istället dressar och vältar vi greenerna för att bibehålla ett jämt bollrull. Vi ändrar även gödningen, vi minskar kvävet, tillför kolhydrater till plantorna, ökar gödning med järnprodukter som har en stärkande effekt på plantan samt ett visst skydd mot svampangrepp.
Vi utför även djupluftningar och stödsådd med krypven. Det sista vi gör är att spruta greenerna med skyddande svampmedel mot bl.a, snömögel.
Man byter grässort framför allt på greenerna för att få bättre övervintringsmöjligheter, tolerans mot svampsjukdomar och för att klara torka bättre.
Krypven är i dessa avseenden en mycket lämplig gräsart för just greener, men kräver lite mer arbete än exempelvis den vanliga gräsarten vitgröe för att etablera och underhålla.
Alla våra banor har någon typ av dränering – vissa mer och bättre än andra.
På vissa golfhål (exempelvis på Lindö Park/Äng) är vattennivån i dammarna i samma höjd som spelytorna och då är det nästan omöjligt att avvattna spelytorna.
Luftning med hålpipningsmaskin görs för att undvika kompakteringsskador och i vissa fall byte av material i såbädden.
Hålpipning görs för att byta ut material i greenen med hjälp av en hålpipningsmaskin som drar upp gräset i små korvar.
Man hålpipar inte bara för att göra hål för luft och vatten, utan även för att ta upp gammalt material och ersätta det med sand (dressning) som gör greenerna tätare och mer mottagliga.
Hålpipning är en procedur som måste göras ett par gånger om året för att greenerna ska hålla den höga standarden som vi vill att våra greener ska ha under hela säsongen.
All form av luftning främjar infiltration och är bättre miljö för mikrolivet.
Vi gödslar för att stärka gräsplantan så den ska hålla sig frisk under säsongen. Gödslingen sker efter behov men även efter ett schema när det är biologisk aktivitet i marken så att plantan kan tillgodogöra sig näringen.
Greenerna dressas ungefär varannan vecka i olika stora doser. Dels dressar vi för att ge en jämn spelyta men det viktigaste är att tillföra mineraler för att få en bra biologisk aktivitet och undvika filtbildning.
Vissa dagar vilar man greenerna, oftast 1 till 2 dagar i veckan.
Istället vältas greenerna dessa dagar.
Vid torka och vattenbrist släpper vi upp greengräset några mm för att bättre klara torkan.
För att vi ska hinna vattna hela banan innan ca kl 06.00 när vi påbörjar klippningen så måste vi starta bevattningsystemet redan tidigt på kvällen.
Vid torka tar det 12-14 timmar att vattna en hel bana med fullt program.
Om vi inte vattnar när banorna är torra beror det på vattenbrist. När det är torka så kan vi inte riskera att greenerna står utan vatten om torkan skulle bli långvarig, så därför måste vi vara återhållsamma med vattenresurserna.
Vattnet som används för bevattning vid i stort sett samtliga svenska golfbanor är de vattendrag som finns på golfanläggningens mark.
Om dessa reservoarer riskerar sina måste vi hushålla med vattnet och prioriterar då greenerna där gräset är skörast.