
GolfStar och SGF:s maxtak – detta händer
Svenska Golfförbundet fattade på förbundsstämman 6 april 2025 ett beslut om maxtak för Golf-ID på golfbanor i Sverige. GolfStar nämns i detta sammanhang. Här är varför och hur beslutet påverkar GolfStar. Vi gör bland annat en prissänkning direkt.
GolfStars befintliga medlemmar påverkas inte direkt av SGF:s beslut om maxtak. GolfStar har sammanlagt 21 golfbanor i Sverige och är Sveriges överlägset största aktör på att skapa möjligheter att spela golf. Vår framtida tilldelning med maxtaket – baserat på antalet banor vi har just nu – är 53 760 Golf-ID.
Samtidigt nämns GolfStar i den juridiska process som pågår i form av en klagan till Konkurrensverket. Vi är ett av fem företag som gjort en anmälan.
Stor mediabevakning
Att begränsa en marknad är kontroversiellt. Därför är det inte konstigt att media följt den här storyn. Tv 4, Sveriges Radio, Expressen och Aftonbladet är några av de traditionella medierna som rapporterat i frågan. (TV 4 var till och med på plats på förbundsstämman).
Naturligtvis har frågan bevakats länge av branschorganen Golfbranschen och Svensk Golf.
Nedan följer kontext och fördjupning ur ett GolfStar-perspektiv om vad som händer och den nya situation som råder.
Begränsningar av Golf-ID per anläggning
Helgens beslut på förbundsstämman innebär:
- Golf-ID kopplas till golfbanor / golfanläggningar.
- Golf-ID förmedlas av golfklubbar som ligger i samma distrikt som golfanläggningen.
- Medlemmar (golfare) i golfklubben behöver inte bo i distriktet, det kan bo precis var som helst.
Varje anläggning får ett tak på hur många Golf-ID den kan ha. Förslaget innebär att en anläggning med en 18-hålsbana maximalt kan ha 2 800 aktiva Golf-ID, medan en klubb med en 9-hålsbana kan ha upp till 1 680 aktiva Golf-ID. Du kan läsa mer om SGF:s förslag här.
Bakgrund till beslutet
Bakgrunden till beslutet är enligt SGF många golfklubbars svårighet att få ekonomin att gå ihop när medlemmar väljer greenfee-medlemskap och betala när de spelar i stället för det historiskt vanliga och dyrare traditionella medlemskapet i en golfklubb.
Förbundsstämmans beslut slår direkt mot greenfee-klubbar som vänder sig till golfare som inte söker en klubbtillhörighet, utan vill betala för sin golf när de konsumerar den (i form av att betala greenfee). Värst drabbat är Happy Golfer som bara har 27 hål och Ekholmsnäs på Lidingö som bara har 9 hål. För deras medlemmar är det idag oroliga tider. För Cloud Golfs medlemmar är situationen betydligt bättre.
GolfStar och Cloud Golf
GolfStar ägs av golfinvestmentbolaget Caddies Europe AB. I samma koncern ingår bland annat Cloud Golf som är Sveriges näst största greenfee-klubb / brevlådeklubb. GolfStar driver 21 golfbanor i Stockholm och Göteborg och tillsammans kan GolfStar i framtiden (med dagens mängd banor) utfärda sammanlagt 53 760 medlemskap – fördelade på 46 450 i Stockholm med närliggande distrikt och 7 280 i Göteborgsområdet.
Då Cloud och GolfStar ingår i samma koncern kan medlemmar i Cloud Golf använda eventuell överkapacitet i GolfStar mot maxtaket. Slår vi ihop antalet medlemmar i GolfStar och Cloud Golf förra säsongen kommer vi nära maxtaket om totalt 53 760 medlemmar. Men vi nådde det inte förra året.
Relationen GolfStar och Svenska Golfförbundet
Relationen mellan GolfStar och Svenska Golfförbundet är bra. SGF ser och uppskattar att GolfStar skapar golfbanor och gröna ytor – och att vi faktiskt är den överlägset största aktören i Sverige när det gäller att skapa möjligheter för golfare att spela golf. De ser också att två banor förmodligen inte hade varit kvar den här säsongen om GolfStar inte hade expanderat affärsidén till Göteborg genom förvärven av Stannum och Lunna i Göteborg.
GolfStar och den juridiska processen mot SGF
Samtidigt är GolfStar Sverige AB ett av fem bolag som driver en juridisk process mot SGF i konkurrensverket med anledning av maxtaket. Koncernens brevlådeklubb Cloud Golf bedriver verksamheten i bolaget som heter GolfStar Sverige AB. Därför blev det företaget som står på klagan till Konkurrensverket och därför nämns GolfStar i det sammanhanget.
Även denna skillnad ser och förstår SGF.
Samma vision – ideologiska skillnader
Vi inom GolfStar / Cloud Golf drivs av en passion för golf och att du som golfare ska få konsumera din golf på de sätt som du önskar. I grunden skiljer inte det sig nämnvärt från vad SGF vill. Men precis som olika partier har en gemensam vision att de vill Sveriges bästa har de ideologiskt och sakpolitiskt olika syn på hur man uppnår det – och det är okej i en demokrati – har vi också ideologiskt olika syn med SGF om hur golfare ska få konsumera sin golf. SGF skriver i sitt underlag att de anser ideologiskt att spela golf och vara medlem i en golfklubb hör samman.
Vi tror inte på att tvinga in golfare i en golfklubb som inte vill vara medlem i en golfklubb.
Vi tror på golfarens fria val hur de vill konsumera sin golf.
Det är därför vi i koncernen har ett brett erbjudande av alternativ för att spela golf.
Märklig situation
Det är såklart en märklig situation att driva en verksamhet och utsättas för marknadsbegränsningar under pågående bokslutsår. SGF presenterade förslaget formellt i slutet av januari och den första begränsningen inträffar redan 1 juli 2025. Detta i form av att koncernen inte kan ta emot fler golfare om vi nått maxtaket för Golf-ID. Vi förekom det formella förslaget genom att klagan till Konkurrensverket lämnades in innan förslaget formellt var presenterat. Men nu är alltså verkligheten att vi inom satta budgetar och satsningar måste hantera en marknadsbegränsning redan 1 juli i år. Såvida inte Konkurrensverket fattar ett beslut innan dess i vår favör. Det är sagt att det ska lämna besked innan 30 juni.
Vad händer nu?
Vi vet inte om vi kommer ha en medlemstillströmning till GolfStar / Cloud Golf och våra sammanlagt nästan 54 000 Golf-ID (som alltså även finns kvar i framtiden). Det vi vet är att om vi nått maxtaket den 1 juli 2025 får vi inte ta emot fler medlemmar i år. Men fram till dess kan vi ta emot precis hur många medlemmar som helst.
Till 2026 måste antalet medlemmar med Golf-ID anpassas så att det ligger under gränsvärdet.
Prioriteringar i medlemskap i framtiden
Om vi slår i max-taket är planen att vi kommer ha följande prioriteringar när det gäller tilldelningen av Golf-ID inför 2026:
- GolfStar Play All-medlemmar.
- Övriga GolfStar-medlemskap.
- Cloud-medlemskap – turordning baserat på hur länge du varit medlem i Cloud Golf.
Vi sänker priset på GolfStar Greenfee till 1995 SEK
Från och med idag sänker vi priset på medlemskapet GolfStar Greenfee. Vi gör det för att möta de som inte vill binda upp sig i ett dyrt årsmedlemskap. Det här är det GolfStar-medlemskap som närmast påminner om en brevlådeklubb / greenfee-medlemskap.
Ett GolfStar Greenfee-medlemskap innehåller en medlemsavgift på 495 SEK (som Cloud Golf) men det ingår också fyra greenfee-biljetter på någon av GolfStars 24 anläggningar för 1500 SEK för en total kostnad på 1995 SEK.
Det här medlemskapet kommer placera dig i kategori 2 före alla Cloud Golf-medlemmar och säkerställa att du får ett Golf-ID även i framtiden. Du kan läsa mer om vårt greenfee-medlemskap här.
Cloud Golf finns kvar för 495 SEK
Naturligtvis fortsätter koncernen även i framtiden att erbjuda bara Cloud-medlemskap för 495 SEK. Men det finns alltså en risk – just nu liten – att de som blir Cloud-medlemmar idag inte kommer kunna vara det nästa år om det plötsligt blir en tillströmning av nya GolfStar-medlemmar och vi slår i maxtaket.
Det är status idag. Det är mycket vi inte vet just nu. Och vi kommer naturligtvis uppdatera den här texten beroende på vad som händer.
Men en sak ska du veta – vi vill inget hellre än att du ska få Spela golf på dina villkor och att du ska få Mest golf för pengarna.