Vad avgör när en bana stängs?

Hur GolfStar beslutar om stängning av en bana

Nu närmar vi oss den tiden på året då flertalet (inte alla…) av våra golfbanor stängs. GolfStars Redaktion fick en pratstund med banchefen Stuart Cooper för att förstå hur vi tänker och vad som avgör när vi väljer att stänga en viss bana.
Glöm inte bort att spela så mycket du kan nu när banorna är på topp precis som Din form!

Vilka faktorer styr NÄR vi stänger VILKA banor?
– Det är många överväganden som styr inför valet av banstängningar. Den första och viktigaste är en banas förmåga att klara den belastning som höstgolfen innebär. För det andra är banans geografiska läge – vi vill ju säkerställa att varje Stockholms-region har en öppen bana så länge det går. Vi försöker även ”rotera” sena respektive tidiga banstängningar mellan banorna då grästillväxten under sent oktober till mars månader normalt är i det närmaste obefintlig och skador på gräsytorna då därför är irreparabla. Dessutom är riktigt våta jordmåner avsevärt mer mottagliga för exempelvis kompaktering vilket speciellt för banor som stänger sent och öppnar tidigt, gör att de kan motstå en hel del skador. Detta får stort genomslag på banans kondition under följande högsäsong.

Vilka typer av banvårds-insatser måste göras innan en bana går i vinteride?
– Vinterförberedelserna, ”Invintringen” startar redan under augusti månad när sommarvärmen har försvunnit. Under perioden augusti – tidig oktober är målet att få en så stark gräsplanta som över huvud taget är möjligt inför de torra vintermånaderna genom att stimulera plantornas rottillväxt efter sommarens ”värme-stress”. Detta uppnås genom en väl avvägd balans av gödning och luftning. Vi genomför även ett program med applicering av antisvamp-medel i syfte att förhindra att alvarliga svamp-angrepp utvecklas innan snön lägger sitt täcke över gräsytorna. Ett av höstens största greenkeeper-jobb är att avlägsna alla löv.

Går det att redan nu säga något om hur banorna blir nästa år?
– Nej, vintern och Moder Natur har alltid sista ordet! Dock har denna hösts väder varit mycket gynnsam för grästillväxten speciellt på våra fairways.

När tas besluten om stängning av banorna?
– Vi har redan tagit fram ett preliminärt förslag baserat på de faktorer jag redan nämnt. Beslut tas inom de närmaste dagarna och kommer då att publiceras i våra olika kanaler.

Var hittar jag som golfare den informationen?
– På varje klubbs hemsida kommer detta att publiceras men även på sidan “Banstatus” på GolfStars hemsida, HÄR>>.

Stängs alla GolfStars 21 banor ned över vintern?
– Nej, som en service till våra mer hardcore-golfare håller vi sedan tre år tillbaka fyra – fem banor öppna hela vintern. Flertalet av dem med ordinarie greener.

Vilka banor hålls vinter-öppna?
– Brommas 9-hålsbana (inkl några par 4-hål) med provisoriska greener.
– Gripsholms 6-korthålsbana med ordinarie greener.
– Lindö Äng 18-hål (fullängdsbana) alla med ordinarie greener.
– Sundsta 9-hålsbana (inkl flera par 4-hål) med ordinarie greener.
– Waxholms 9-korthålsbana med ordinarie greener.

Stuart avslutar med att påminna om att just nu är banorna i kanonform – så passa på att spela så mycket golf det bara går!

Av | 2018-02-06T16:55:04+00:00 29 september 2017|GolfStarnytt|