Varför är Lindö Park ofta sämre på våren?

– Det är omöjligt att säga när Lindö Park blir riktigt fin!

Anders Degling är GolfStars bevattningsexpert. GolfStars redaktion fick en pratstund med honom mellan två arbetspass.

 

Är du själv golf-nörd?
– Det kan man nog knappast säga, jag har bara spelat en runda hittills i år, på fina Brollsta.

Vad gör du annars på fritiden?
– Jag har utställningshundar som jag lägger ned mycket tid (och pengar) på.

Hur länge har du arbetat med golfbanor?
– Jag har varit greenkeeper och arbetat med golfbanebevattning i nu 22 år, bl a tidigare på Österåker och Riksten.

Varför är just Lindö Park en så svår bana att få riktigt fin på våren?
– Det har flera orsaker. Jordmånen som speciellt på Lindö Park till stor del består av torv, är synnerligen utmanande att få en bra och jämn gräsbeväxning på i kombination med att just torven är mycket svårbevattnad. Förutom detta så är den helt dominerande gräsarten på Park-banan Poa annua. Det är den art som kräver mest vatten och näring av alla golfbane-gräsarter, speciellt under våren. Den tredje största utmaningen på den banan är det nu nästan uråldriga bevattningssystemet.

Vilket är det största problemet med bevattningssystemet?
– Allt! När nuvarande delar av Lindö Park hål 10-18 byggdes för lite drygt 40 år sedan var bevattningssystemet ”top-notch” och det mest avancerade i Sverige. Minst 75% av Park-banans alla el- och vattenledningar, sprinklerhuvuden, ventiler och annan hårdvara är original och kräver konstant tillsyn, underhåll och reparationer*. Dessutom är vattentillgången från dammarna starkt begränsade under torr-perioder som den vi är inne i nu, så då får vi ransonera.

När tror du Lindö Parks fairways blir riktigt bra igen?
– Det är omöjligt att svara på eftersom Lindö Park i högre grad än någon annan bana jag känner till är så totalt väderberoende. Våra bevattningresurser är verkligen en droppe i havet – utan gedigen ”hjälp från ovan” har vi inte en chans eftersom banan kräver främst blött (och förstås gärna varmt) väder för att få igång grästillväxten på allvar. För några veckor sedan kunde vi inte ana att vi skulle få så torra och kalla april- och maj-månader så då hoppades vi att banan skulle kunna bli fin till midsommar, men nu… Med blött och varmt väder kommer banan att gradvis förbättras och vara betydligt bättre till juli, mer vågar vi inte säga.

Tack och lov har du som GolfStar-medlem ytterligare 20 banor att spela på, alla nu i mycket bra kondition!

* Fakta om Lindö Golfs bevattningssystem:
– Omfattar knappt 30 km el- och vattenledningar
– Har nästan 1.000 sprinklerhuvuden och 400 el-ventiler
– Tre pumpstationer med vardera fyra pumpar som 8-10 timmar/dag förbrukar:
– Knappt 180 kW (som 30 villa el-pannor) per timme och pumpar varje timme:
– 400.000 liter damm-vatten (motsvarar en halv olympisk simbassäng/kväll)

Av | 2017-12-22T14:19:24+00:00 17 maj 2017|GolfStarnytt|